Ortho Move

Kwaaltjes bij het wandelen

Niets is zo leuk als een lange wandeling in een rustige omgeving met stralend weer. Althans, als je geen last van je voeten hebt natuurlijk. De volgende kwaaltjes die we hier gaan bespreken, kunnen serieus roet in het eten gooien en zullen je wandeling een stuk minder aangenaam maken. Natuurlijk vertellen we er ook bij wat de oorzaken zijn en wat je juist kan doen om deze problemen te voorkomen.

Blaren

Een blaar is het gevolg van teveel wrijving en druk op één bepaalde plaats op je voet. Eerst krijg je een onaangenaam, branderig gevoel. Nadien, als je blijft stappen, zal er zich een blaas vormen. Op deze manier probeert onze huid zichzelf te beschermen tegen deze druk en wrijving. De boosdoener is bijna altijd het schoeisel. Te nauwe schoenen, slecht ventilerende schoenen en schoenen die niet of nauwelijks zijn ingelopen. Natte sokken vergroten ook het risico op blaren.

Hoe te voorkomen?

Om te beginnen zorg je ervoor dat je perfect passend schoeisel hebt. Neem je tijd om deze schoenen te passen, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. En ook heel belangrijk is dat je voeten droog zijn en blijven. Talkpoeder kan hier bij helpen en ook tijdig wisselen van sokken. Je kan ook preventief blaarpleisters of tape kleven op de risicoplaatsen.

Fasciitis plantaris

Dit is een ontsteking aan de aanhechting van de voetzoolspier en komt door overbelasting. De pijn situeert zich voornamelijk aan de binnenkant van onze hiel, maar kan evenzeer uitstralen naar de enkels. De typische klacht hierbij is dat de pijn zich voordoet na een moment van ontspanning of rust. Bijvoorbeeld de eerste stappen na het ontwaken of wanneer men eventjes heeft gezeten en dan weer rechtstaat. Als de aandoening chronisch is, zien we meestal dat de aanhechting verkalkt is en spreken we van hielspoor.

Hoe te voorkomen?

Heel simpel, door overbelasting te vermijden. Probeer niet te veel en te snel te gaan en bouw de intensiteit geleidelijk aan op. Bij een structureel probleem van de voeten (doorgezakt lengtegewelf) zal je eerder baat hebben aan een goede steunzool in combinatie met goede wandelschoenen. Probeer ook enigszins je gewicht stabiel te houden om overbelasting te voorkomen

Omslaan van de enkel

Heel pijnlijk op het moment zelf en het gebeurt ook meestal geheel onverwacht, wanneer men bijvoorbeeld een uitstekende wortel te laat heeft opgemerkt. Bij het verzwikken worden de ligamenten, die onze botten bij elkaar houden, uitgerekt. In sommige gevallen kunnen de ligamenten zelfs afscheuren (ruptuur) of een botbreuk veroorzaken (avulsiefractuur).

Hoe te voorkomen?

Het verzwikken kun je nooit helemaal uitsluiten, maar goede wandelschoenen die tot boven de enkel komen gaan het risico wel verminderen. Ook hier kan een steunzool voor meer stabiliteit zorgen.

Stressfractuur

Dit is ook een letsel dat wordt veroorzaakt door overbelasting. Hierbij is het niet een spier die aangedaan is, maar een botje in onze voet. De middenvoetsbeentjes zijn hier het gevoeligst voor, want deze zijn in verhouding lang en smal en buigen dus sneller door. Hierdoor kan er dus een haarscheurtje ontstaan in het bot en dit zorgt voor de pijnklachten. Soms is het haarscheurtje zo klein dat het zelfs niet gezien kan worden op röntgenfoto's.

Hoe te voorkomen?

Idem als bij fasciitis plantaris.

Ortho-Move wenst je nog heel veel (pijnloos) wandelplezier toe!

Ortho Move

Thuishulp

Mobiliteit

Orthopedie

Steunzolen

Bandagisterie

Ortho-Move

Thuishulp

Mobiliteit

Orthopedie

Steunzolen

Bandagisterie

Ortho Move © Orthopedisch specialist

Website by Purple Monkeys